Η ίδρυση του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων Διοίκησης και Επιχειρηματικών Αποφάσεων (ΕΠΣΔΕΑ) ανταποκρίνεται στην προτεραιότητα για τη θεσμική στήριξη και ανάπτυξη των ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ. και του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησηςς.
Το εργαστήριο αυτό καλύπτει μεγάλο μέρος των πρωτογενών ερευνητικών δραστηριοτήτων της Σχολής και του Τμήματος και προσφέρει την υλικοτεχνική υποδομή για τη πρωτογενή έρευνα.
Το Εργαστήριο έχει την παρακάτω αποστολή με απώτερο στόχο να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος και ιδιαίτερα του Τομέα των Συστημάτων Διοίκησης.:
- Την προώθηση της έρευνας σε θέματα Επιχειρησιακής Πληροφορικής, Διαχείρισης Γνώσης και Λήψης Επιχειρηματικών Αποφάσεων, αλλά και συναφών αντικειμένων που εμπίπτουν στο γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου.
- Την κάθε μορφής συνεργασία (π.χ. εκπόνηση μελετών και την διενέργεια ερευνών) με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα, ελληνικά και αλλοδαπά, και η συμμετοχή σε εθνικά, κοινοτικά ή διεθνή προγράμματα έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης επιμόρφωσης εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου σε πνεύμα αμοιβαιότητας και ισότιμης συνεργασίας.
- Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων, καθώς και την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων.
- Την ανάπτυξη διδακτικού υλικού και μεθόδων για τα προγράμματα σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο του Εργαστηρίου. Ειδικότερα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη υλικού εφαρμογών (ενημερωτικά έντυπα, βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, CD, κλπ).
- Τη συνεργασία με Δημόσιους φορείς, Οργανισμούς, Ινστιτούτα και ιδιωτικές εταιρείες, με σκοπό τη συμβολή στη μελέτη και στη λύση προβλημάτων που αφορούν το αντικείμενο του Εργαστηρίου.
- Την υποδοχή και την εξυπηρέτηση μεταπτυχιακών φοιτητών, όπως ορίζει η εκάστοτε νομοθεσία στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών σκοπών του.
- Τη σχεδίαση και υποστήριξη προγραμμάτων παρέμβασης στην τοπική κοινωνία της Θράκης σε συνεργασία με αναπτυξιακές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και άλλους φορείς με στόχο την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.
- Τη παροχή υπηρεσιών δια συμβάσεων, όπως ορίζονται από το Π.Δ. 158/1984 (Α’53) για θέματα που άπτονται στα αντικείμενά του.
Εσωτερικά, το ΕΠΣΔΕΑ σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια του τμήματος συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διδασκαλία ενός σημαντικού αριθμού μαθημάτων του προγράμματος σπουδών του τμήματος. Συγκεκριμένα, παράσχει την υλικοτεχνική υποστήριξη για τη διδασκαλία σε θεωρητικό ή/και εργαστηριακό επίπεδο μαθημάτων όπως πληροφοριακά συστήματα, διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων, βάσεις δεδομένων, διαχείριση επιχειρησιακών πόρων, συστήματα στήριξης αποφάσεων, ανάλυση αποφάσεων, εφαρμοσμένη στατιστική, ανάλυση δεδομένων, συστήματα διοίκησης για μηχανικούς, ερευνητική μεθοδολογία, χρηματοοικονομική διοίκηση, στρατηγικός και επιχειρηματικός προγραμματισμός και έρευνα αγοράς.
Κοινωνικά, ο στόχος του Εργαστηρίου είναι η διάχυση των ωφελειών των Πληροφοριακών Συστημάτων στο γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης όσο και σε διεθνές επίπεδο, με διοργάνωση ημερίδων, επιστημονικών διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων αλλά και δημοσιεύσεων και εκδόσεων σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Οι παραπάνω εκδηλώσεις μπορούν να διεξάγονται και με τη χρήση της Τηλεματικής.
Επιπρόσθετα, ως κέντρο έρευνας το ΕΠΣΔΕΑ συμβάλλει στο διεπιστημονικό διάλογο και την έρευνα μεταξύ των μελών ΔΕΠ του Τμήματός μας και των άλλων Τμημάτων του Δ.Π.Θ. καθώς και ομοειδών Τμημάτων της Χώρας. Το ΕΠΣΔΕΑ καλύπτει σημαντικά κενά, εξυπηρετεί τις ερευνητικές και αναπτυξιακές ανάγκες σε σημαντικά γνωστικά αντικείμενα και, τέλος, επιτρέπει τη στήριξη και προώθηση κοινών διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια τόσο του ΔΠΘ όσο και άλλων ιδρυμάτων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
Δραστηριοποιείται ερευνητικά στον χώρο των πληροφοριακών συστημάτων, της διοίκησης της καινοτομίας, της διοίκησης επιχειρησιακής γνώσης, της επιχειρηματικότητας, της διοίκησης αλλαγών και της διοίκησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, προσεγγίζοντάς τα από την οπτική γωνία τόσο των πληροφοριακών συστημάτων όσο και της επίδρασής τους στην επιχειρησιακή / οργανωσιακή απόδοση. Χώρος εφαρμογών είναι τόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και οι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς. Συγκεκριμένα, εξειδικεύεται στη χρήση νέων τεχνολογιών από επιχειρήσεις (e-business, e-marketing) και δημόσιους φορείς (e-government και e-health), με σκοπό την προαγωγή των ερευνητικών και διδακτικών δραστηριοτήτων αναφορικά με τις προκλήσεις στο μάνατζμεντ και τις επιχειρήσεις στο δυναμικά εξελισσόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Επίσης, ασχολείται με την έρευνα, τη δημιουργία και την ολοκλήρωση τεχνολογικών και διοικητικών πρακτικών με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων.
Ποιο συγκεκριμένα, αναπτύσσει θεωρητική και εμπειρική έρευνα σε θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής, στρατηγικής των επιχειρήσεων και επιχειρηματικότητας, καθώς και μελέτες εφαρμογής προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες της πράξης. Θέματα στα οποία επικεντρώνεται η δραστηριότητα του εργαστηρίου αφορούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την στρατηγική καινοτομία, την τεχνολογία και τις νέες επιχειρήσεις, την ανάπτυξη και διαχείριση του διανοητικού κεφαλαίου, την υλοποίηση στρατηγικών αλλαγών και τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό, το χτίσιμο ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και εταιρικής υπόληψης, τη διοίκηση αλλαγών και τη στρατηγική ηγεσία, τις ρυθμιστικές πολιτικές και την εταιρική διακυβέρνηση. Ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, το εργαστήριο έχει υιοθετήσει μια διεπιστημονική και συνθετική προσέγγιση, προσφέροντας το πλαίσιο για την ανάπτυξη επιστημόνων από διαφορετικά γνωστικά πεδία.
Η εμπειρία του εργαστηρίου σε θέματα σύγχρονων μεθοδολογιών οργάνωσης πληροφοριακών συστημάτων και διασύνδεσή τους με τις επιχειρηματικές στρατηγικές είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο σε ερευνητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο δεδομένου ότι συνεργάτες του έχουν συμμετάσχει σε πλήθος σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών έργων, σε πολλά από τα οποία έχει το ρόλο του συντονιστή, και έχουν καταφέρει να παράγουν ερευνητικά αποτελέσματα υψηλού επιπέδου.